Vuokralainen.net

Ohjeita vuokralaisille: Asuntoverstaan ohjeita vuokra-asumiseen

Tämä on erinomainen artikkeli Asuntoverstaalla, josta napsin mielestäni tärkeimmät tiedot tätä viestiketjua varten. Asuntoverstas.fi on julkaissut vuokralaisille useita hyödyllisiä juttuja "Ohjeita vuokra-asumiseen" -nimisen artikkelin lisäksi. Suosittelen tutustumaan niihin.

Tässä on käsiteltävät asiat:

1. Vuokranmaksu
2. Henkilöluvun muutokset
3. Avaimet
4. Huoneiston kunnossapito
5. Vuokrasopimuksen irtisanominen

1. Vuokranmaksu

Jos vuokranantaja on yksityinen henkilö, vuokra maksetaan vuokrasopimuksessa ilmoitettuun pankkitiliin. Jos vuokranantajana on vuokrayhtiö, se toimittaa pankkisiirtoja varten viitesiirtolappuset. Niissä on tärkeää käyttää oikeaa viitenumeroa, jotta maksu kohdistuu oikein.

2. Henkilöluvun muutokset

Jos huoneistoon muuttaa lisää henkilöitä, siitä ei yleensä tarvitse tehdä uutta vuokrasopimusta, vain ilmoitus vuokranantajalle sekä huoltoyhtiöön riittää. Samaan tapaan pois muuttavan henkilö antaa aiheen ilmoittaa vuokranantajalle sekä huoltoyhtiöön. Tilanne tulee monimutkaisemmaksi siinä vaiheessa, jossa vuokrasopimus on laitettu sen henkilön nimiin, joka muuttaa pois asunnosta. Hänen on tehtävä kirjallinen irtisanomisilmoitus.

3. Avaimet

Niinkin yksinkertainen asia kuin kotiavain on siinä määrin merkittävä kappale materiaalia, että sen katoamisesta on ilmoitettava oitis vuokranantajalle tai isännöitsijälle.

4. Huoneiston kunnossapito

Vuokranantajalle ja/tai isännöitsijälle on ilmoitettava vioista ja puutteista. Esimerkiksi jos keittiössä vuotaa hana, siitä on ilmoitettava eteenpäin, koska asia voi ensinnäkin repsahtaa pahempaan suuntaan ja aiheuttaa isoja kustannuksia, mutta myös siitä syystä että vesilasku kasvaa... Lopulta sen vesilaskun maksaa vuokralainen. Sen takia tässä asiassa ei kannata ajatella, että "ei ole mun murhe", koska se on loppujen lopuksi juuri vuokranmaksajan murhe. Lisäksi on syytä huolehtia, että pesukoneessa (astianpesukoneessa siinä missä pyykinpesukoneessakin) hanat suljetaan käytön jälkeen. Koneita ei saa jättää ilman valvontaa, eli ei kannata kipaista kaupassa sillä välin kun kone on päällä, sillä jos poissaolon aikana tapahtuu jotain niin money, money, money... Jos huoneistoon on hankittu vaikkapa parvisänky, siitä syntyvät asennusjäljet on korjattava poismuuton yhteydessä. Lisäksi esimerkiksi astianpesukoneen asennus on tehtävä asianmukaisesti. Huoneiston ulkopuolelle ei saa tehdä omia satelliittiantenniviritelmiä ilman isännöitsijän lupaa.

5. Vuokrasopimuksen irtisanominen

Pakan pohjimmaisena on hieman juttua vuokrakämpän irtisanomisesta. Asunnosta ei voi siis yks'kaks' häipyä, vaan vuokrasopimus (painotan sanaa -sopimus) on ennen muuttamista irtisanottava. Sitä ei voi tehdä vain suullisesti, vaan myös kirjallisesti. Asuntoverstas suosittelee varmistamaan vuokranantajalta, että hän on saanut irtisanomisilmoituksen esimerkiksi soittamalla hänelle. Vuokralainen voi irtisanoa sopimuksen normaalisti yhden kuukauden varoajalla. Irtisanomisaika alkaa seuraavan kuukauden ensimmäisestä päivästä, eli tällä tavalla ajateltuna vuokrasopimus on voimassa tällä hetkellä kuluvan kuukauden + ensi kuukauden ajan. Mikäli vuokrasopimus on useamman henkilön nimissä, jokaisen vuokralaisten nimet ja allekirjoitukset on laitettava irtisanomisilmoitukseen.

Lähettäjä:kuopassa

"Asuntoverstaan ohjeita vuokra-asumiseen" on saanut pisteet 8/10. Se on 1 arvostelun tulos.

Uusi viesti
  • Unohditko salasanan?
  • Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…

Pukinmäki — etsintäkuulutus, voimassa 25.7. asti!
Löydetty Puksusta Säterintien tms. parkkikselta joku hopean- tai teräksenvärinen Sonyn tms. mysteeripuhelin, jonka sivussa valkoinen pitkulainen nappi. Ei SIM-korttia, akku vähissä, jne. Nappia heijaamalla näyttöön tulee Finlandia Casinon tiedote tms. On lukossa enkä osaa hakkeroida tms. sitä auki että saisin omistajan tai hänen tuttavansa yhteystiedot näkyville. Vien eräpäivän jälkeisenä arkipäivänä poliisin löytötavaroihin (aamupäivällä suurin piirtein kello 10 reikä reikä) ellei asianomainen ota sitä ennen yhteyttä.
Kysyttävää, ongelmia, ehdotuksia?
Näissä asioissa voit olla yhteydessä Vuokralainen.netin tekijään sähköpostitse — osoite on info@vuokralainen.net. Jos etsit palvelun yleisiä käyttöehtoja, löydät ne täältä. Tai jos haet vuokra-asuntoa, kokeile tätä.